Hur påverkas våran kropp och sköldkörtel av det vi äter och dricker?
Du är vad du äter. Inflammatorisk kost – antiinflammatorisk kost. Mage & tarm. All obalans börjar i våran tarm. Kosttillskott och utrensning av gifter.
Ja du har säkert hört om allt redan. Eller inte! Oavsett så har kosten blivit en riktig ”fluga” det tjänas enorma pengar på kost och hälsa varje dag. Världen runt, dynget runt. Kosttilskott och utrensnings metoder har blivit vardagsmat i stora delar av hälsovärlden.
Så spelar det egentligen någon roll vad man äter om man har en obalans i sköldkörteln?
Ja det spelar roll vad vi stoppar i oss. Men det spelar precis lika stor roll HUR och VARFÖR vi stoppar i oss det vi gör. HUR vi äter och NÄR vi äter. Hur mår du när du äter? Varför har du valt att äta just det du äter? Har någon annan talat om för dig vad du ska äta? Eller har du själv valt att göra en förändring, för att du känner att det är bra för din kropp? Hur mår din själ i denna förändring?
Du ser det är många frågor som är precis lika viktiga som att förändra sina matvanor. Vår hjärna och vårt nervsystem är A och O i vår obalans i kroppen.
Våran hjärna påverkas av vad vi äter och våran mage/tarm påverkas av hur vi tänker. Det går liksom runt, runt. Och påverkas av varandra. Vi behöver få en kontakt mellan våran tarm och våran hjärna. Våga känna ända ner i våran mage. Jobba med magchakrat. Här kan du läsa mer om hur du gör det. Kosten är en del av att skapa balans i våran mage/tarm. Men även nervsystemet påverkar våran mage. Jag skulle vilja säga i allra högsta grad. Det finns en stor koppling mellan vår hjärna, nervsystemet och våran mage. Känner man att nervsystemet kan vara grunden till ens maghälsa/obalans? Då är hjärnträning ett fantastiskt hjälpmedel. Mer om det här.
Åter till kostens påverkan. Det coola med kosten är att vi kan må så mycket bättre i både kropp och själ, om vi äter det som just våran kropp önskar sig. Det kan även förändras över tid. Under en period av livet vill kanske kroppen ha en sak, och under en annan tid önskar kroppen en annan variant av kost.
Vi kikar på de olika dieterna som finns på marknaden,
- Ayurvedisk kost
- Paleo (stenålders diet)
- AIP (antiinflammatorisk Paleo diet)
- Vegankost-Vegetarian
- Lakto-ovo-vegetarian
- Carnivore diet (kött diet)
- Keto
- Medical Medium
- FODMAP
- Medelhavsdieten
Ni ser att det är en diger lista vi har att göra med.
Jag har mött och hört om personer som läkt från de olika dieterna på listan. Så ni ser, det finns inte bara en diet för sköldkörtel obalans. Du behöver välja det som passar just din kropp, här & nu. Vilket som sagt kan förändras med tiden.
Det jag kan råda dig till, som har en sköldkörtel obalans är att ta bort vitt raffinerat socker och mjöl, ALL processad mat och alla e-ämnen. Detta är inget som någon behöver äta i dagens samhälle. För det är så förstört och har processats sönder all näring. Sedan är de olika ”skolor” inom de olika dieterna.
Inom till exempel Ayurvedan äter man bröd (gjort på fina spannmål) man dricker också mjölk från kon. För övrigt äter man mycket vegetarisk kost, men endel har även kyckling och lamm på menyn. I Ayurvedan äter man ren mat och man lagar maten från grunden, man äter maten direkt och har inte rester i kylen som står. Här äter man energi. I rester finns ingen ”levande” energi. Man äter kärlek så att säga.
Vi har Paleo kosten, den så kallade stenålders dieten som blivit så populär. Här nedan har jag tagit en bild från Paleoteket, som beskriver Paleo kosten i enkelhet.
Vi har sedan AIP som är en form av Paleo dieten, men som bland annat tar bort frön och nötter och en del kryddor och grönsaker. Tanken är här att läka autoimmunitet och en så kallad läckande tarm.
Vegankost & Vegetarisk kost är att man uteslutande äter frukt och grönt. Inget animaliskt what so ever. Väljer man denna kost, är det super viktigt att se till att man får i sig alla näringsämnen. Så man behöver läsa på och vara kunnig.
En vegetarisk kost är alltså egentligen samma som vegansk kost. Det finns endel missförstånd här.
En lakto-ovo-vegetarian äter mat från växtriket plus mejeriprodukter (lakto) och ägg (ovo). Samma som Vegan/vegetarian men man äter då även mejeriprodukter och ägg.
Carnivore diet äter man helt uteslutande animaliska livsmedel och produkter. Det är en köttbaserad diet där man till vardags äter kött, fisk, ägg, och skaldjur. Vid strikt carnivore äter man hela listan, men vid mer liberal carnivore (och om man tål) kan man även lägga till mejeriprodukter.
Keto dieten har blivit stor i väst. Den är lite komplicerad tycker jag, så den får sig en egen bild nedan. Med lite mer förståelse kring vad man kan och inte kan äta och hur mycket av varje del man kan äta. Bilden tog jag från elitelv.com.
Medical Medium är en man från Usa som heter Anthony William. ”Cellery juice” mannen. I han kokböcker äter man ren vegansk mat. Ingen majs, ingen soya, inga spannmål. And so on. Många har blivit hjälpta av hans sätt att läka kroppen.
FODMAP är en förkortning av orden Fermenterbara, Oligo-, Di-, Mono-sackarider och Polyoler (sockeralkoholer på engelska). Att kolhydraterna är fermenterbara (jäsningsbara) innebär att de för den med IBS absorberas dåligt av tarmen, vilket i sin tur påverkar vätskebalansen. En fin sida för IBS tycker jag är Belly Balance, där förklarar man om FODMAP på ett tydligt sätt.
Medelhavskosten är baserad på den ursprungliga maten som man äter i länderna kring Medelhavet.
Alla de här olika dieterna som jag skriver om, handlar inte om att gå ner i vikt. De handlar om att må bra inne i vår kropp. Organen, blodet, körtlar, hjärna. Allt i vår kropp mår bättre när vi äter en ren kost som passar våran kropp.
En sköldkörtel obalans stöttas mycket genom att äta ren kost. Oavsett vilken du väljer av dessa ovan nämnda. Viktigt är att du känner att du resonerar med vad och hur du äter. Jag ser kosten som en av de viktigaste pelarna för att stötta sin sköldkörtel och kropp på naturlig väg. Men gör det inte komplicerat och ha tillit till dig själv och din kropp. Ge det också tid. Tid att låta inflammationen lugna sig. Har vi ätit en kost baserad på snabba kolhydrater och socker större delen av vårt liv. Ja då behöver vår kropp tid på sig att hitta balans igen och cellerna ska fyllas på med energi.
10 tips påvägen, kommer här från en som har provat och fallit flera gånger.
- Känn efter att du resonerar med kosten du valt. Planera och stressa inte in i en ny diet. Ta ett steg i taget, så din kropp inte blir stressad av förändringen. Du kan ta bort en sak i taget. Så som till exempel ta bort gluten, sedan socker och sedan processad mat. Sedan kan du börja följa en av de olika dieterna som jag skrivit om ovan. Att byta diet är en process. Låt din hjärna och själ följa med och var medveten och närvarande i det du gör.
- När du känner att du är beredd att göra denna förändring. Rensa i ditt skafferi. Köp hem de livsmedel som du kommer att äta. Planera måltider och mellanmål ordentligt. När sötsuget gör sig påmint, är det bra att ha något som finns med i din diet. Ha alltid någonting till hands.
- Det kan komma en period av utrensnings symptom. Då kroppen rensar från det gamla sättet att äta och leva. Det kan komma i form av diarré, trötthet, hjärndimma, irritation, huvudvärk, frossa. Lite som en flunsa. Det är helt normalt. Men känner du dig för dålig. Backa ett steg och låt kroppen få vila. Vet att det går åt rätt håll, men pressa inte kroppen för hårt. Ta det hellre långsamt än att skynda dig fram. Kroppen behöver ingen press och stress.
- Yoga, meditera eller annan minfulness praktisering. Detta kommer att hjälpa dig att orka byta kost. Detta kommer vara som en grund i dina nya vanor och livsstil. En plattform inom dig, som vet vad du ska välja. Vad som är bra för din kropp och även kommer du att kunna höra kroppen på ett nytt sätt. Bli mera finkänslig i din relation med din kropp.
- Skriv ner. Ha en dagbok på hur du mår, så du ser vilken förändring det gör att byta kosthållning. Skriv ner rutiner och påminn dig själv om att du är påväg åt rätt håll.
- Försök att hålla dig till dina rutiner. Kroppen kommer tacka dig om du håller i rutinerna. Kroppen tycker om rutiner. Speciellt den kroppen som har ett sinne som gärna vill göra olika saker hela tiden. Den kroppen som byter rutiner i tid och otid. Den kroppen älskar rutiner och behöver rutiner i sin vardag.
- Tålamod. Ha tålamod till processen. Vet att byta kost inte görs över en natt. Låt dig själv vänjas in i det nya. Var snäll mot dig själv i processen och utöva så mycket självkärlek som du bara kan varje dag. Här finns lite tips på hur du gör det. Kom också ihåg att kosten är en av byggstenarna till en bättre hälsa. Den gör sällskap med flera andra delar, och alla delar behövs för en stabil grund till balans och välmående.
- Låt känslor som kommer under tiden du byter kost få komma upp till ytan. Känslor som sorg, ilska, uppgivenhet och frustration kan komma upp. Låt dom få bubbla och sippra ut. Att utesluta och byta livsmedel kan innebära en hel del känslor. Det är helt naturligt och en del av processen.
- Tacka dig själv varje dag och se dig i spegeln och säg ”Gud va du är duktig som gör detta, jag är så stolt över dig, bra jobbat!”
- Sist men inte minst. Njut! Försök fokusera på det du får äta istället för det du eventuellt inte ska äta. Ta till alla medel du kan för att njuta. Skratta, le, dansa, lek och försök bjuda in njutning i allt du stoppar i dig. Även det nya och okända.
Så svaret från mig är, Ja! det spelar roll vad du äter vid en obalans i sköldkörteln. Vi har ofta att göra med en inflammation, speciellt om vi har en bakomliggande autoimmunitet. Då är kosten ett av verktygen för att dämpa inflammationen och autoimmunitet.
Men glöm nu inte att HUR du äter, NÄR du äter och VARFÖR du äter, är precis lika viktigt som VAD du äter. Äter du en morot på springandes fot, när du är skit sur och ledsen. Ja då kan nog kroppen ta tillvara på mer näring om du äter en hamburgare i gott sällskap med skratt och kärlek. Alltså njutning är så viktigt. Den kemin som händer i vår hjärna vid njutning, trygghet och glädje. Den är MINST lika viktig för vår kropp och inflammations dämpande, som VAD man äter.
Sist men inte minst. Ha koll på din kropp. Har du till exempel diabetes eller hypoglykemi måste du vara påläst när det gäller kolhydrater. Gör inga drastiska förändringar i din kosthållning utan att prata med din läkare. Detta är viktigt!
Jag ser det också som viktigt att man har en terapeut vid sin sida, om man känner att man famlar lite. Att ha någon vid sin sida, kan vara väldigt behjälpligt.
Våran tarm är en del som är super viktig i all hälsa. Som jag skrev i början. Hälsan börjar i tarmen. Något som kan komplicera läkandet för oss är om vi har en obalanserad tarmflora. Olika anledningar till detta kan vara bland annat, SIBO, Läckande tarm, Parasiter, Candida och annan överväxt i tarmen. Mer om detta får jag skriva ett annat inlägg. Men vet att detta är en stor och viktig del för att få en balanserad tarmflora. Att rensa för att göra ny plats. Det finns olika tester att göra för att veta om man har någon form av parasit i mage/tarm. Arbeta tillsammans med en terapeut.
Önskar dig all lycka på hälsans väg!
Med kärlek och Hälsa
Johanne