Kost och sköldkörteln

Hur påverkas våran kropp och sköldkörtel av det vi äter och dricker?

Du är vad du äter. Inflammatorisk kost – antiinflammatorisk kost. Mage & tarm. All obalans börjar i våran tarm. Kosttillskott och utrensning av gifter.

Ja du har säkert hört om allt redan. Eller inte! Oavsett så har kosten blivit en riktig ”fluga” det tjänas enorma pengar på kost och hälsa varje dag. Världen runt, dynget runt. Kosttilskott och utrensnings metoder har blivit vardagsmat i stora delar av hälsovärlden.

Så spelar det egentligen någon roll vad man äter om man har en obalans i sköldkörteln?

Ja det spelar roll vad vi stoppar i oss. Men det spelar precis lika stor roll HUR och VARFÖR vi stoppar i oss det vi gör. HUR vi äter och NÄR vi äter. Hur mår du när du äter? Varför har du valt att äta just det du äter? Har någon annan talat om för dig vad du ska äta? Eller har du själv valt att göra en förändring, för att du känner att det är bra för din kropp? Hur mår din själ i denna förändring?

Du ser det är många frågor som är precis lika viktiga som att förändra sina matvanor. Vår hjärna och vårt nervsystem är A och O i vår obalans i kroppen.

Våran hjärna påverkas av vad vi äter och våran mage/tarm påverkas av hur vi tänker. Det går liksom runt, runt. Och påverkas av varandra. Vi behöver få en kontakt mellan våran tarm och våran hjärna. Våga känna ända ner i våran mage. Jobba med magchakrat. Här kan du läsa mer om hur du gör det. Kosten är en del av att skapa balans i våran mage/tarm. Men även nervsystemet påverkar våran mage. Jag skulle vilja säga i allra högsta grad. Det finns en stor koppling mellan vår hjärna, nervsystemet och våran mage. Känner man att nervsystemet kan vara grunden till ens maghälsa/obalans? Då är hjärnträning ett fantastiskt hjälpmedel. Mer om det här.

Åter till kostens påverkan. Det coola med kosten är att vi kan må så mycket bättre i både kropp och själ, om vi äter det som just våran kropp önskar sig. Det kan även förändras över tid. Under en period av livet vill kanske kroppen ha en sak, och under en annan tid önskar kroppen en annan variant av kost.

Vi kikar på de olika dieterna som finns på marknaden,

  • Ayurvedisk kost
  • Paleo (stenålders diet)
  • AIP (antiinflammatorisk Paleo diet)
  • Vegankost-Vegetarian
  • Lakto-ovo-vegetarian
  • Carnivore diet (kött diet)
  • Keto
  • Medical Medium
  • FODMAP
  • Medelhavsdieten

Ni ser att det är en diger lista vi har att göra med.

Jag har mött och hört om personer som läkt från de olika dieterna på listan. Så ni ser, det finns inte bara en diet för sköldkörtel obalans. Du behöver välja det som passar just din kropp, här & nu. Vilket som sagt kan förändras med tiden.

Det jag kan råda dig till, som har en sköldkörtel obalans är att ta bort vitt raffinerat socker och mjöl, ALL processad mat och alla e-ämnen. Detta är inget som någon behöver äta i dagens samhälle. För det är så förstört och har processats sönder all näring. Sedan är de olika ”skolor” inom de olika dieterna.

Inom till exempel Ayurvedan äter man bröd (gjort på fina spannmål) man dricker också mjölk från kon. För övrigt äter man mycket vegetarisk kost, men endel har även kyckling och lamm på menyn. I Ayurvedan äter man ren mat och man lagar maten från grunden, man äter maten direkt och har inte rester i kylen som står. Här äter man energi. I rester finns ingen ”levande” energi. Man äter kärlek så att säga.

Vi har Paleo kosten, den så kallade stenålders dieten som blivit så populär. Här nedan har jag tagit en bild från Paleoteket, som beskriver Paleo kosten i enkelhet.

Vi har sedan AIP som är en form av Paleo dieten, men som bland annat tar bort frön och nötter och en del kryddor och grönsaker. Tanken är här att läka autoimmunitet och en så kallad läckande tarm.

Vegankost & Vegetarisk kost är att man uteslutande äter frukt och grönt. Inget animaliskt what so ever. Väljer man denna kost, är det super viktigt att se till att man får i sig alla näringsämnen. Så man behöver läsa på och vara kunnig.
En vegetarisk kost är alltså egentligen samma som vegansk kost. Det finns endel missförstånd här.

En lakto-ovo-vegetarian äter mat från växtriket plus mejeriprodukter (lakto) och ägg (ovo). Samma som Vegan/vegetarian men man äter då även mejeriprodukter och ägg.

Carnivore diet äter man helt uteslutande animaliska livsmedel och produkter. Det är en köttbaserad diet där man till vardags äter kött, fisk, ägg, och skaldjur. Vid strikt carnivore äter man hela listan, men vid mer liberal carnivore (och om man tål) kan man även lägga till mejeriprodukter.

Keto dieten har blivit stor i väst. Den är lite komplicerad tycker jag, så den får sig en egen bild nedan. Med lite mer förståelse kring vad man kan och inte kan äta och hur mycket av varje del man kan äta. Bilden tog jag från elitelv.com.

Medical Medium är en man från Usa som heter Anthony William. ”Cellery juice” mannen. I han kokböcker äter man ren vegansk mat. Ingen majs, ingen soya, inga spannmål. And so on. Många har blivit hjälpta av hans sätt att läka kroppen.

FODMAP är en förkortning av orden Fermenterbara, Oligo-, Di-, Mono-sackarider och Polyoler (sockeralkoholer på engelska). Att kolhydraterna är fermenterbara (jäsningsbara) innebär att de för den med IBS absorberas dåligt av tarmen, vilket i sin tur påverkar vätskebalansen. En fin sida för IBS tycker jag är Belly Balance, där förklarar man om FODMAP på ett tydligt sätt.

Medelhavskosten är baserad på den ursprungliga maten som man äter i länderna kring Medelhavet.

Alla de här olika dieterna som jag skriver om, handlar inte om att gå ner i vikt. De handlar om att må bra inne i vår kropp. Organen, blodet, körtlar, hjärna. Allt i vår kropp mår bättre när vi äter en ren kost som passar våran kropp.

En sköldkörtel obalans stöttas mycket genom att äta ren kost. Oavsett vilken du väljer av dessa ovan nämnda. Viktigt är att du känner att du resonerar med vad och hur du äter. Jag ser kosten som en av de viktigaste pelarna för att stötta sin sköldkörtel och kropp på naturlig väg. Men gör det inte komplicerat och ha tillit till dig själv och din kropp. Ge det också tid. Tid att låta inflammationen lugna sig. Har vi ätit en kost baserad på snabba kolhydrater och socker större delen av vårt liv. Ja då behöver vår kropp tid på sig att hitta balans igen och cellerna ska fyllas på med energi.

10 tips påvägen, kommer här från en som har provat och fallit flera gånger.

  1. Känn efter att du resonerar med kosten du valt. Planera och stressa inte in i en ny diet. Ta ett steg i taget, så din kropp inte blir stressad av förändringen. Du kan ta bort en sak i taget. Så som till exempel ta bort gluten, sedan socker och sedan processad mat. Sedan kan du börja följa en av de olika dieterna som jag skrivit om ovan. Att byta diet är en process. Låt din hjärna och själ följa med och var medveten och närvarande i det du gör.
  2. När du känner att du är beredd att göra denna förändring. Rensa i ditt skafferi. Köp hem de livsmedel som du kommer att äta. Planera måltider och mellanmål ordentligt. När sötsuget gör sig påmint, är det bra att ha något som finns med i din diet. Ha alltid någonting till hands.
  3. Det kan komma en period av utrensnings symptom. Då kroppen rensar från det gamla sättet att äta och leva. Det kan komma i form av diarré, trötthet, hjärndimma, irritation, huvudvärk, frossa. Lite som en flunsa. Det är helt normalt. Men känner du dig för dålig. Backa ett steg och låt kroppen få vila. Vet att det går åt rätt håll, men pressa inte kroppen för hårt. Ta det hellre långsamt än att skynda dig fram. Kroppen behöver ingen press och stress.
  4. Yoga, meditera eller annan minfulness praktisering. Detta kommer att hjälpa dig att orka byta kost. Detta kommer vara som en grund i dina nya vanor och livsstil. En plattform inom dig, som vet vad du ska välja. Vad som är bra för din kropp och även kommer du att kunna höra kroppen på ett nytt sätt. Bli mera finkänslig i din relation med din kropp.
  5. Skriv ner. Ha en dagbok på hur du mår, så du ser vilken förändring det gör att byta kosthållning. Skriv ner rutiner och påminn dig själv om att du är påväg åt rätt håll.
  6. Försök att hålla dig till dina rutiner. Kroppen kommer tacka dig om du håller i rutinerna. Kroppen tycker om rutiner. Speciellt den kroppen som har ett sinne som gärna vill göra olika saker hela tiden. Den kroppen som byter rutiner i tid och otid. Den kroppen älskar rutiner och behöver rutiner i sin vardag.
  7. Tålamod. Ha tålamod till processen. Vet att byta kost inte görs över en natt. Låt dig själv vänjas in i det nya. Var snäll mot dig själv i processen och utöva så mycket självkärlek som du bara kan varje dag. Här finns lite tips på hur du gör det. Kom också ihåg att kosten är en av byggstenarna till en bättre hälsa. Den gör sällskap med flera andra delar, och alla delar behövs för en stabil grund till balans och välmående.
  8. Låt känslor som kommer under tiden du byter kost få komma upp till ytan. Känslor som sorg, ilska, uppgivenhet och frustration kan komma upp. Låt dom få bubbla och sippra ut. Att utesluta och byta livsmedel kan innebära en hel del känslor. Det är helt naturligt och en del av processen.
  9. Tacka dig själv varje dag och se dig i spegeln och säg ”Gud va du är duktig som gör detta, jag är så stolt över dig, bra jobbat!”
  10. Sist men inte minst. Njut! Försök fokusera på det du får äta istället för det du eventuellt inte ska äta. Ta till alla medel du kan för att njuta. Skratta, le, dansa, lek och försök bjuda in njutning i allt du stoppar i dig. Även det nya och okända.

Så svaret från mig är, Ja! det spelar roll vad du äter vid en obalans i sköldkörteln. Vi har ofta att göra med en inflammation, speciellt om vi har en bakomliggande autoimmunitet. Då är kosten ett av verktygen för att dämpa inflammationen och autoimmunitet.

Men glöm nu inte att HUR du äter, NÄR du äter och VARFÖR du äter, är precis lika viktigt som VAD du äter. Äter du en morot på springandes fot, när du är skit sur och ledsen. Ja då kan nog kroppen ta tillvara på mer näring om du äter en hamburgare i gott sällskap med skratt och kärlek. Alltså njutning är så viktigt. Den kemin som händer i vår hjärna vid njutning, trygghet och glädje. Den är MINST lika viktig för vår kropp och inflammations dämpande, som VAD man äter.

Sist men inte minst. Ha koll på din kropp. Har du till exempel diabetes eller hypoglykemi måste du vara påläst när det gäller kolhydrater. Gör inga drastiska förändringar i din kosthållning utan att prata med din läkare. Detta är viktigt!
Jag ser det också som viktigt att man har en terapeut vid sin sida, om man känner att man famlar lite. Att ha någon vid sin sida, kan vara väldigt behjälpligt.

Våran tarm är en del som är super viktig i all hälsa. Som jag skrev i början. Hälsan börjar i tarmen. Något som kan komplicera läkandet för oss är om vi har en obalanserad tarmflora. Olika anledningar till detta kan vara bland annat, SIBO, Läckande tarm, Parasiter, Candida och annan överväxt i tarmen. Mer om detta får jag skriva ett annat inlägg. Men vet att detta är en stor och viktig del för att få en balanserad tarmflora. Att rensa för att göra ny plats. Det finns olika tester att göra för att veta om man har någon form av parasit i mage/tarm. Arbeta tillsammans med en terapeut.

Önskar dig all lycka på hälsans väg!

Med kärlek och Hälsa
Johanne

Hjärnträning – nervsystems reglering

HJÄRNTRÄNING VAD ÄR DET?

Denna del av min resa är sååå spännande. Jag har praktiserat Kundaliniyoga sedan många år. Och det har stöttat min kropp och själ så mycket. Ett vackert uppvaknande ur en dvala. Kundaliniyoga är ett underbart verktyg för att ”rensa i röran” både fysiskt och emotionellt. Vårt chakra system är underbart att ha som grund för det terapeutiska arbetet.

När vi reser i en läkningsprocess, så skalar vi av lager för lager. Vi kan inte komma in till kärnan direkt. Det går liksom inte. För varje lager som skalas av, så kommer vi närmre och närmre vår kärna. Vår sanning. Vårt lugn och vår balans.

Jag är nyfiken av mig och ger mig liksom inte. Jag vet idag att jag har kraften att må bra. Alltså rättare sagt, jag är den ända som kan få mig själv att må bra. Mitt liv är i mina händer. Jag väljer varje dag. Jag väljer hur jag vill leva min dag.
Känns det läskigt eller som en frihet att läsa det?
Smaka på den lite. För det är en del av resan. Att ta eget ansvar.

Man kan vara sur, sårad och väldigt besviken på sin läkare, på systemet, på samhället. På nära och kära och så vidare. Men oavsett vad, så har du makten över ditt liv. Och ingen annan människa i hela världen kommer kunna ”rädda” dig.

När detta ljus gick upp för mig, så tog jag steget ut ur offer rollen och klev in i min egen kraft. Det gjordes inte över en natt eller under en meditation. Nej. Det var en process det också. Att erkänna att jag faktiskt lagt mitt liv i andras händer. Att jag ville att läkaren skulle hjälpa mig. Medicinen. Ja maten också för den delen, när jag började lära mig om kosten.

Men jag förstod mer och mer att makten är min och det blev en enorm frihet. Jag läser, praktiserar och lär mig nytt hela tiden. Skalar av lager efter lager och vet att jag kommer fortsätta att göra detta tills jordelivets slut. Men nu gör jag det utifrån min egen vilja och inte i en offerroll som vill att andra ska hjälpa mig att skala bananen. 

Att ta ansvar och släppa offerrollen är som sagt en enorm frihet, men det betyder inte att man inte ska be om stöd och hjälp under resans gång. Nej, det betyder att man själv bär ansvar för hur man mår och man läker med säkerhet bättre, om man tar stöd och hjälp av andra. De som gått före och de som vet vad man arbetar med. För enligt mig, är den absolut bästa terapeuten den som gjort resan själv. Som verkligen vet vad resan innebär.

Min känsla av det egna ansvaret är,
FRIHET – STYRKA – TILLIT – INRE KRAFT

Steget efter kostförändring, kundaliniyoga & meditation och rening av kroppen och en hel del livsstilsförändringar var att träna om min hjärna. Träna om banorna i min hjärna som signalerar till mig kropp. Häng med här, så ska jag förklara vad jag menar.

Jag trillade över hjärnträning och grottade ner mig i det limbiska systemet. Hjärnträning är ett sätt att träna om sin hjärna. Jag kan bara säga WOW. Detta var nästan lite magiskt att skåda och känna. Min kropp och själ reagerade relativt snabbt på denna träning. Men den kräver sin tid varje dag under en längre period.

Jag bara älskar att läsa om och lära mig om hjärnan. Hur kemin i hjärnan påverkar vår kropp. Däribland vår stresskänsliga sköldkörtel. Det limbiska systemet är den del av hjärnan som talar till kroppen om vi är i fara. Sedan signalerar denna delen till HPA-axeln som sedan signalerar till binjurarna att frisätta kortisol.

Det limbiska systemet består främst av amygdala, hippocampus och hypotalamus. Hpa-axeln består av hypotalamus, hypofysen, binjurarna. Alltså samma del av hjärnan tillhör två olika system.

Hjärnträning är egentligen ett sätt att jobba med nervsystemsreglering och neuroplasticitetsträning. Neuroplasticitet betyder att vår hjärna är formbar. Vi vet alltså idag genom forskning att vår hjärna går att forma om. Det har vi inte tidigare vetat. Vi kan skapa nya banor i vår hjärna. Det är precis vad vi gör när vi pratar om hjärnträning.

Någon kan tycka detta låter flummigt eller overkligt. Helt ok! Men det ända sättet att veta är att prova, eller hur?

Jag var den där som verkligen hade provat ALLT. Hela paketet av hälsoverktygslådan. Vi kan den alla va?

Kost, sömn, rena vår kropp från gifter, yoga & meditation, akupunktur, osteopat, massage, lymfmassage, örter, yes you name it!

Jag mådde absolut bättre av att ändra min kost, jag mådde också bättre av att rena min kropp från gifter, att ta mina örter och naturligtvis att praktisera yoga & meditation. De bitarna ser jag som självklara i min resa och mycket värdefulla. MEN, har man ett nervsystem likt mitt, så behöver vi gå genom nerverna och skapa lugn & ro och trygghet först. För att sedan kunna tillgodose sig med allt det andra arbetet. När kroppen är i ett konstant fäkta & fly tillstånd, ja då spelar det inte så jättestor roll vad man äter. Eller när man renar kroppen från gifter eller tar nya kosttillskott kan kroppen till och med reagera med stress för att nervsystemet är överaktivt, vilket kan resultera i att man mår sämre istället för bättre. Just för kroppen tror ändå att man är i fara, och gör precis som den skulle gjort om man var i en farlig situation.

Vår hjärna är formbar, det vet vi som sagt nu. De banor vi skapat i vår hjärna har också satt sig i våran kropp. Nu pratar jag till er som har en kropp som fastnat i detta, fäkta & fly tillstånd. Jag menar inte att detta är svaret på allt. Men faktiskt kan jag säga att det är helt otroligt vad detta arbete ”creates magic in our bodies”

Fakta om vår hjärna, vårt limbiska system & HPA-axeln

Vårt Limbiska system och HPA-axeln (hypotalamus-hypofys-adrenal-axeln) är två viktiga komponenter i kroppens stressrespons och är nära sammanlänkade för att reglera och svara på stressfaktorer.
Det limbiska systemet är en komplex grupp av strukturer i hjärnan som är involverade i emotionell bearbetning, minne och motivation. Några av de viktigaste delarna av det limbiska systemet är amygdala, hippocampus och hypotalamus. Dessa strukturer samarbetar för att utvärdera och svara på emotionell stimuli, de bidrar till att reglera autonoma funktioner som hjärtfrekvens, andning och hormonell reglering.

Vid någon form av stress (jag ska skriva mer om vilken sorts stress senare) arbetar vårt limbiska system och HPA-axeln såhär;

Limbiska systemet.
Amygdala är den delen av vår hjärna som snappar upp en stressig eller farlig situation, amygdala skickar sedan signaler till hypotalamus, som svarar genom att frisätta CRH (en sorts hormon) vilket i sin tur aktiverar HPA-axeln.

HPA-axeln.

Så här aktiveras HPA-axeln. ACTH (också ett hormon) från hypofysen stimulerar binjurarna att frisätta kortisol och andra stressrelaterade hormoner.

Kortisolet har flera effekter, det ökar blodsockernivåerna för att ge mer energi, undertrycker immunsystemet temporärt och har antiinflammatoriska egenskaper. Det här hjälper kroppen att svara på den upplevda stressen. 

Däremot vid långvarig eller kronisk stress kan HPA-axeln påverkas på flera sätt;

  • Vid överaktivering, vilket kan ske vid långvarig stress blir HPA-axeln överaktiverad. Vilket leder till överproduktion av kortisol. Det kan ge resultat som minskad immunfunktion, sömnstörningar och metabola förändringar.
  • Negativ feedbacksreglering, det kan också ske vid kronisk stress. HPA-axeln regleras normalt sett genom negativ feedbacksmekanism. Det vill säga höga nivåer av kortisol ska signalera att stoppa ytterligare produktion. Vid kronisk stress kan denna negativa feedbackmekanism bli nedsatt, vilket kan leda till fortsatt överproduktion av kortisol.
  • Ökad känslighet, detta kan ske vid upprepande stresshändelser. Då kan HPA-axeln bli överkänslig, vilket innebär att den kan reagera starkare än nödvändigt på mindre stressorer.

Långsiktig överaktivering av HPA-axeln och överproduktion av kortisol har kopplats till en rad hälsoproblem. Däribland mentala hälsoproblem, sömnstörningar, metabola störningar och nedsatt immunförsvar.

Vi vet ju nu också att HPA-axeln styrs från det limbiska systemet och dess signaler. Amygdala som har första reaktion vid stress, hypotalamus som signalerar vidare till kroppen och hippocampus som är vår minnesbank.

Det finns en nära koppling mellan det limbiska systemet och sköldkörteln. Kommunikationen mellan dessa två system spelar roll i regleringen av hormonell funktion och stress respons.

Här är några sätt på hur det limbiska systemet kan påverka sköldkörteln;

1. När det limbiska systemet uppfattar en stressor, skickar det signaler till hypotalamus, som i sin tur aktiverar HPA-axeln. Då frisätts som vi vet sedan tidigare CRH från hypotalamus och ACTH från hypofysen. Denna aktivering kan påverka sköldkörteln indirekt genom att påverka dess funktion. Vi vet också att TSH (ett hormon som alltid mäts vid misstanke av sköldkörtel obalans) produceras i hypofysen och inte i sköldkörteln.

2. Vid stress kan nivåerna av sköldkörtelhormonet T3 öka genom en ökad omvandling av T4.
(T4 är tyroxin, de primära sköldkörtelhormon som sköldkörteln producerar i större mängder som sedan omvandlas till T3, trijodtyronin) Detta är endel av kroppens anpassning till stress och syftar till att öka metabolismen och energin, för att hantera pågående stressfaktor.

3. Det limbiska systemet kan även påverka känsligheten hos sköldkörtelreceptorer i målorgan och vävnader. Stressresponsen kan leda till förändringar i hur cellerna svarar på sköldkörtelhormonerna, vilket i sin tur kan påverka metabolismen och energihanteringen.

4. Stress har kopplats till autoimmuna sjukdomar, inklusive sköldkörtelrelaterade autoimmuna tillstånd som Hashimotos sjukdom och Graves sjukdom. Det limbiska systemets roll i immunreglering och dess påverkan på sköldkörtelvävnaden kan bidra till dessa autoimmuna processer.

En välreglerad och hälsosam stressrespons är avgörande för att stödja en optimal sköldkörtelfunktion.

Vad är då stress?

Stress är väl vår tids ”sjukdom” det som så många av oss jobbar/kämpar med. Men vad är egentligen stress? Vad ser kroppen som stress? När reagerar kroppen så kroppens stressrespons blir överaktiv?

Vi har den klassiska stressen, utbrändheten. Då vi har för mycket på arbetet. Men är det egentligen där det felas? Ja det kan felas där, om man är tungt belastad på arbetet. Men det går oftast med ”relativt” enkla medel att kunna komma tillbaks till sitt arbete. Om man får stöd från arbetet och andra mindre påfrestande uppgifter, efter en periods vila.

Men den där utmattningsdepressionen da, vad är det?

Då har kroppen utsatts från stress i en längre period och det är sällan bara en orsak till denna stress utmattning som också ofta följs av depression. Då brukar man ha varit i stress från både arbete och familje situationer. Eller eget mentalt dåligt mående. När livet liksom inte går ihop och det finns en grundolycka i kropp & själ. När det känns som om man inte räcker till någonstans. När vi inte tittar på det som ligger under ytan, kan det lätt bli överväldigande och livet leder till en utmattningsdepression. Vilket många gånger är väldigt tufft och paralyserande för de flesta. Med stor respekt behöver både vår kropp & själ få vila.

Vi kan komma i stress på grund av en sjukdom, rädsla för sjukdom. Barndomstrauman, skilsmässa, att förlora en anhörig, destruktiva relationer, beroenden, medberoenden och annat. Men kroppen kan också komma i stress när vi utsätts för virus, vaccin, sjukdom, cancerbehandling, att leva i eller vara utsatt för mögel, eller gifter. Stress är alltså brett och väldigt individuellt.

Vi föds också med olika nervsystem. Vi är olika känsliga och vi tar in omgivningen på olika sätt. Vilket gör att stress kan drabba en person men inte en annan, även om man utsätts för liknande saker.

Kemin i hjärnan

Hjärnans kemiska processer. När vi är stressade, sorgsna, arga och rädda så ”föder” vi en del av hjärnans kemiska process och när vi är glada, trygga, känner oss starka och njuter så ”föder” vi en annan kemisk process i vår hjärna. Det är här vi själva kan hjälpa vårt nervsystem att ”läka” genom att hjälpa den goda kemin att öka och den kemin som skickas ut vid stress att minska.

Så hur tänker jag här?

Jo låt oss kalla den goda kemin för DOSE – kemi. Den består av

Dopamin
Oxytosin
Serotonin
Endorfiner

Vi kallar kemin som vi inte vill ha för mycket av för KAN – kemi och den består av

Kortisol
Adrenalin
Noradrenalin

Vi behöver KAN kemin, annars kommer vi inte att ta oss för att göra någonting och som vi vet är kortisol viktigt men vi vill inte ha för mycket. Däremot DOSE kemin, den är gossig för kroppen, när vi ”föder” den goda kemin, så signalerar vi till våran kropp (som är o konstant stress) att det är tryggt. Det är lugnt och det är inte längre någon fara.

Från listan ovan av vad som är stress. Vad kroppen reagerar på som stress, så brukar det vara flera olika delar som gör att kroppen så kallat fastnar i ett fäkta och fly tillstånd. Kroppen är alltså i konstant stress. Det skapar en obalans i våran kropp och kan som sagt ge en rad olika mentala och fysiska obalanser.

Genom att träna om banorna i vår hjärna, som vi vet är plastisk=formbar. Så kan vi också börja träna om vårt tillstånd i kroppen. Vår kropp är så fantastisk och den är också så mottaglig för välmående, trygghet och njutning.

Varje gång vi tänker och känner rädsla eller negativitet så föder vi KAN kemin. På samma sätt så föder vi DOSE kemin varje gång vi tänker positivt och känner glädje, njutning och trygghet. Vi kan alltså själva hjälpa vårt nervsystem att regleras. Är inte det underbart?

Jag vill säga att detta är en väg. Ni som följt mig vet att jag alltid säger att det finns många vägar som leder till Rom. Alltså det finns inte ett sätt att läka på. Men jag kan ändå säga att genom att träna om hjärnan, dansar kropp & själ av lycka. Den får slappna av in på djupet. Vi lär oss ett nytt sätt, eller kanske minns det friska livet. Dock är det en sak att nämna med detta sätt att hjälpa sitt nervsystem. Det krävs tid, engagemang och tillit. Repetition och dagligt träning, för att få en förändring. Det är absolut ingen qiuck fix eller något du gör ibland. För att lära om och träna om, behövs daglig repetition.

Så hur tränar jag om min hjärna och jobbar med nervsystemsreglering?

Jag arbetar som terapeut och coach för dig som har en obalans i sköldkörteln, men också för dig som vill komma tillbaks till livet, efter kanske en tuff tid. Sjukdom, mist en anhörig, medberoende problematik, depression, önskar komma ur offerrollen, eller för dig som önskar ha någon att prata med. Jag är yogalärare, coach och samtalsterapeut. I mitt arbete som terapeut använder jag mig bland annat av verktyget, hjärnträning. Min verktygslåda är stor och jag individanpassar alltid hur vi jobbar tillsammans. 

Om hjärnträning känns spännande, som det kan vara något för dig, om du provat allt men mår ändå inte helt 100? 

Då finns jag som din coach påvägen. Vi pratar igenom vad du önskar och lägger sedan upp en varsam och snäll plan som passar dig och ditt liv.

Hjärnträning är något vi går igenom tillsammans. Men nu har du grunderna till vad som sker i kroppen och hur vi kan påverkas av att vår hjärna har fastnat i ett fäkta och fly tillstånd. 

Ett konstant stresspåslag. 

Här kommer lite tips om vad du kan göra för att börja läka
hjärnan & ditt nervsystem

  • Bli medveten om dina tankar och dina känslor
  • Bli medveten om när du känner stress och hur stressen påverkar dina symptom
  • Fokosera på något annat än symptom, prova något nytt eller bjud in nya rutiner i din vardag
  • Sluta följa allt på internet, all social media som skapar stress eller negativa känslor. Alla sjukdomsgrupper och nyheter som triggar stress eller negativitet i dig
  • Begränsa också dig själv i hur mycket du pratar om, tänker på och läser om sjukdomar och symptom
  • Undvik allt som höjer adrenalinet i kroppen. Allt som skapar rädslor och/eller stress. Alltså konsumera hellre glädje och njutning än skräck och dramatik
  • Naturligt solljus dagligen (vara ute när det är molnigt ger också hjärnan och nervsystemet lugn & ro) helst morgon solen, morgonljuset
  • Mat som skapar lugn och trygghet. Ren mat utan tillsatser eller hormoner som stressar kroppens naturliga rytm
  • Var i naturen så mycket du kan. Känn och se, lukta och var i närvaro
  • Dansa, skratta och le. Fuldansa själv, le så fort du kan och skratta till exempel till skrattyoga
  • Att lära sig något nytt främjar hjärnans plasticitet. Lär dig att spela gitarr, eller skriva med vänster hand (om du är högerhänt) lär dig sjunga, steppa, en ny hobby. Ja du förstår säkert
  • Visualisera lugn och ro, glädje och trygghet så ofta du kan
  • Andas djupt och lugnt. Det så kallade yogiska andetaget hela vägen ner till magen. Här aktiverar vi den parasympatiska delen av nervsystemet
  • Prioritera ditt eget välmående och väga säga nej till det som inte främjar din hälsa och våga säga ja till livet
  • Ligg på en spikmatta dagligen
  • Gör saker som du mår bra av. Vi främjar DOSE kemin när vi gör saker där vi känner njutning, glädje, frihet och trygghet
  • Jorda dig genom att gå barfota i fräset, på sanden, på berget. Bada i havet eller sjön
  • Umgås med människor där man känner sig fullt trygg och välmående. Skratt och lek

Hänger du med?

Genom att njuta och aktivt träna om våra tankar, våran vardag och vad vi gör. Så kan vi hjälpa vårt nervsystem att läka. Tala om för våran kropp att det inte är någon fara. Men detta kräver som jag tidigare nämnt daglig träning och repetition. Minst 60 minuter/dag. Det är alltså en aktiv ny timme/dag som du ska träna om dina tankar. Det är när man aktivt dagligen tränar och är medveten, som hjärnan kan bygga nya banor och tränas om på riktigt.

Vill du veta mer och är beredd att göra en riktig förändring?

Maila mig till; johanne@skoldkortelcoachen.se
eller
info@yogalifemalmo.se

Mer om yoga och hälsa finns på
www.yogalifemalmo.se
och
www.skoldkortelcoachen.se

Du är värd att må verkligt bra och det finns en väg ut. Kan jag så kan du!

Med kärlek & hälsa
Johanne 

DOSE och KAN kemin har jag tagit från hjärnträningsprogram som DNRS och Gupta programmen. 

Kundaliniyoga för hälsan

VARFÖR KUNDALINIYOGA FÖR SKÖLDKÖRTEL HÄLSA?

Kundaliniyogan är liksom all annan yoga, tusentals år gammal och kommer från Indien. Kundaliniyoga kom till väst i mitten på 1900-talet. 

Genom praktiken av meditation & Kundaliniyoga stimuleras vårt körtel- och nervsystem, och vår förmåga till kreativ potential ökar. Vi får inre livskraft för att kompensera för de ogynnsamma effekterna av stress som kroppen utsätts för. På så vis hjälper Kundaliniyogan oss, att ta tillbaks vår kraft & energi.

Lite fakta om sköldkörteln och vår kropp

Sköldkörteln är formad som en liten fjäril och sitter belägen i våran hals.

Sköldkörteln är en av våra körtlar i ett system som styrs från vår hjärna och primärt från Hypotalamus som är en region i hjärnan. Denna del fungerar som en överordnad kontrollcentral för det endokrina systemet. 

Hypotalamus skickar signaler till hypofysen för att reglera dess hormonproduktion. 
Många av de hormoner som utsöndras av hypofysen har återkopplingsmekanismer för att reglera sin egen produktion. När nivåerna av ett specifikt hormon når önskad nivå i blodet, skickar det signaler tillbaka till hypofysen och ibland hypothalamus för att minska produktionen av det hormonet och därigenom upprätthålla homeostas (Homeostas är avgörande för överlevnad och normal funktion i levande organismer. Det möjliggör anpassning till föränderliga förhållanden och säkerställer att kroppens interna miljö förblir i optimala förhållanden för cellernas livsviktiga aktiviteter)

Sammanfattningsvis är det ett finstämt samspel mellan hypothalamus, hypofysen och målorganen som möjliggör reglering och upprätthållande av hormonell balans i kroppen.

Hypofysen producerar och frisätter TSH, som är riktat mot sköldkörteln. TSH stimulerar sköldkörteln att producera och utsöndra sina egna hormoner, främst trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4). Dessa två hormoner är avgörande för reglering av ämnesomsättningen i kroppen.

Har du en obalans i sköldkörteln har du troligtvis hört talas om TSH. TSH frisätts alltså i hypofysen som sedan ”talar om för” sköldkörteln att producera T4 och T3 i rätt mängd (T4 omvandlas till T3 i en frisk kropp) TSH ger alltså en indikation på om vår sköldkörtel fungerar. Men TSH ger oss inte hela bilden.

Kundaliniyoga och sköldkörteln

Kundaliniyoga syftar till att öppna och balansera energicentra i kroppen, våra chakran. När våra chakra =energicentra är i balans, kan det påverka funktionen av olika organ och körtlar, inklusive sköldkörteln.

Kundaliniyoga inkluderar ofta specifika andningsövningar, det kallas för pranayama. Djupa och medvetna andningsövningar kan ha en avslappnande effekt och hjälpa till att minska på stress. Stresshantering är en viktig del för sköldkörtelhälsan, eftersom långvarig stress kan skapa obalans i vår sköldkörtel.

Kundaliniyoga fokuserar på både fysiska och mentala aspekter i vår hälsa. Vi jobbar med alla våra chakran och våra organ. Några sekvenser är renande och balanserande för t.ex levern, binjurarna och matsmältningsorganen. Dessa är viktiga organ för en god sköldkörtel hälsa. 

Den fysiska delen är att vi arbetar med våra organ och alltid med vår hypofys, som vi nu vet är starten till våra sköldkörtelhormoner. Hypofysen kallas för ”master gland” och är en stor del av praktiken i Kundaliniyoga.

Den mentala delen är att vi jobbar med våra chakran på en djupare nivå, vilket handlar om att arbeta med olika aspekter av vårt liv. Halschakrat som är beläget i våran hals och nacke, handlar till exempel om att tala och leva sin sanning. Leva i sin kreativitet och känna frihet att vara den man verkligen är. För att ha balans i halschakrat behöver vi ha arbetat med de chakran som kommer innan. Rotchakrat som står för trygghet, barndomen, att tillhöra. Relationschakrat som handlar om självkärlek, självkänsla, sexualitet och dualism. Magchakrat handlar om vår inre kraft, styrka och självförtroende. Vi har sedan hjärtchakrat som handlar om kärlek och förlåtelse. Kärlek till vår omvärld, medkänsla och ödmjukhet. Känna kontakt med andra människor. 
Genom att skapa balans i alla dessa delar, öppnar vi upp för ett balanserat halschakra. Så vi kan leva vår sanning i trygghet och kärlek. 

Kundaliniyoga är en yogaform som arbetar på djupet. Den fysiska delen får man liksom ”på köpet” man stärker sig inifrån och ut.

Kundaliniyoga består av olika delar som i största mån alltid används vid varje
yoga sekvens.

Mantran är ett sätt att hålla fokus och hjärnan i styr. Att vara här och nu och träna våran hjärna att inte agera på yttre omständigheter, på ett sätt som inte främjar vårt liv. Mantran som ljudas högt hjälper också vårt 5e chakra=halschakrat att komma i balans.

Mudra är fingerposition. Mudras används för att kanalisera och styra energiflödet inom kroppen samt för att främja fysisk och mental hälsa. 

Andningsövningar-pranayam är grunden i hela yogan. Det djupa lugna andetaget lugnar vårt nervsystem och vår kropp kan återhämta sig. Vi kommer också här i kontakt med oss själva och stannar upp. Eld andning stärker nervsystemet och reglerar metabolism/ämnesomsättning. Renar oss från negativitet. Bland annat.

Fokuspunkt-drishti hjälper till med koncentrationen, balansen och inre fokus under yogapraktiken. Vi lever i ett snabbt samhälle. Många har svårt med koncentrationen, då vår uppmärksamhet ska vara överallt på samma gång. Att använda drishti kan hjälpa till att stilla sinnet, och fördjupa upplevelsen av yoga praktiken.

Meditation har vi alltid med i Kundaliniyogan. Vi jobbar med olika slags meditationer, oftast har vi både mantra och fokuspunkt och även andningsövning i meditationen. Yoga var från början Meditation. Detta är en viktig del av Kundaliniyogan och här jobbar hela kroppen och sinnet för att skapa blans. Komma tillbaks till kärnan av vem vi är.

Många av dessa tekniker, inklusive meditation och avslappning, kan bidra till att minska stressnivåerna. Stresshantering är särskilt viktigt för sköldkörtelhälsan eftersom överdriven stress kan påverka sköldkörtelns funktion.

Fler delar som jag tagit in i min Sköldkörtel Yoga är till exempel dansen. 
Dansen är så fantastiskt frigörande. Något av det värsta för vår hälsa är stillasittande. Att inte röra på kroppen. Att dansa är frigörande och glädjande. Att dansa hjälper också hjärtat och blodet att pumpas runt och lymfsystemet att sättas igång. Framförallt när vi lyfter upp armarna i dansen, då aktiverar vi körtlar & lymfsystem.

Jordning är också en del som finns med i Sköldkörtel Yoga, att energimässigt och elektromagnetiskt jorda sin kropp. När våra barfota fötter nuddar jorden, sanden, vattnet eller berget. Så kopplar vi (människan) vårt magnetfält till jordens, som är väldigt starkt och kraftfullt. En jordad kropp kan inte vara full av inflammation. Detta är en del av att Vara ute i naturen. Luften, skogen, träden, havet och gräset. Att låta vår kropp komma tillbaks till sin natur. Vi är inte skapta att sitta framför en dator eller mobiltelefon. Vi är skapta att leva i naturen. Vår kropp behöver naturen, vår kropp behöver syre från luften utomhus. Vår kropp behöver solen, sanden, träden och allt som vår vackra moder jord förser oss med dagligen. Det har en läkande kraft. Det är ingen mystiskt med jordklotet. Det är det mest naturliga som finns! Använd det som en del av din kropps läkning. Det är dessutom helt gratis.

Sedan har jag med en väldigt viktig del till i min Sköldkörtel Yoga, och det är att Ha tillit till sin kropp. Du ser, vår kropp vill må bra, vår kropp vill frodas och leva. När vi börjar tappa tilltron till våran kropp och när vi inte längre lyssnar till våran kropp. Då blir den helt enkelt ledsen och tappar kraft. Låter det tokigt? Må så vara. Men prova i alla fall. Prova att börja skapa en kontakt med din kropp. Se dig i spegeln och försök skapa ett band och en tillit till din kropp. Hälsan är allt! Utan en god hälsa spelar utsidan ingen som helst roll. Det vet alla vi som på något plan gått igenom en stor utmaning.
Vad är då en god hälsa? Jo det är våran kropp & våran själ på insidan. För att skapa en god hälsa behövs en kontakt och tillit till våran kropp & själ. 

Något annat härligt med Kundaliniyoga är att det är inte ovanligt att den hjälper till att höja livskvaliteten. Stärka självförtroendet och ge ett inre lugn och en inre styrka. 

Detta är skrivet från egen erfarenhet. Som jag skrivit tidigare. Allas upplevelse är olika och du kan bara prova vad som passar dig och din kropp, ditt liv.

Med kärlek och ödmjukhet inför livet!

Johanne 

Förbättra din Sköldkörtel Hälsa

TA DIN HÄLSA I DINA EGNA HÄNDER

Så många delar som är en bit i mitt pussel, av att återfå vitalitet och styrka igen. Jag kommer att dela fyra olika pelare här på min blogg till att börja med. Fyra delar som är en stor grund i min resa. Kanske kan det vara till hjälp för dig? kanske inte?
Allas resa till balans i vår kropp ser olika ut. Visst finns det likheter i vägen tillbaks. Det finns vissa delar som är påtagligt bra för de flesta kroppar med obalans i sköldkörteln. Men det är också viktigt att lyssna till sin kropp och att göra det som passar en själv. Följ inte någon annan slaviskt, utan ta det som passar dig, din kropp och ditt liv.

De fem delarna som jag kommer att börja skriva om är,
– Kundaliniyoga och dess stärkande verktyg till en bättre hälsa
– Hjärnträning och hur det kan hjälpa vår kropp tillbaks
– Kost och hjärnans påverkan på vår tarm
– Individbaserad medicinering
– Terapi

I dessa olika pelare, finns de fler delar som jag kommer dela. Lite som ett nätverk. Du kommer se när du läser.
I de första två som är Kundaliniyoga och Hjärnträning, kommer jag gå in mer på den psykiska delen av läkningen. Att jobba med sig själv & sitt inre.
De andra två, Kosten & Medicineringen är lite mer ”hands on” praktiska delar som kan göra stor skillnad i vår hälsa. Och den sista som är Terapi, är en helhet, plus några delar som är helande för själen. Att ha någon vid sin sida under resans gång.
Jag ser att alla 5 delar är lika viktiga för balans. Både att jobba med sitt inre och att göra praktiska förändringar i sitt liv.

Min resa från 2005

Min resa började 2005, då jag fick diagnos Graves. Fast egentligen började resan mycket tidigare med en krånglig mage och ett förstört nervsystem. Men året 2005, är året då livet faktiskt aldrig mer blev sig likt. Kampen med sjukvården, kampen med min kropp och sedan allt annat runtomkring som skakades av hur jag mådde.

För mig var tröttheten, humöret och det psykiska måendet det värsta. Nu när jag vet hur kroppen hänger ihop, förstår jag helt varför jag mådde som jag gjorde. Men då trodde jag att det var något seriöst fel på mig.

En läkare gå X-antal års utbildning och ändå kan de fortfarande inte förstå i Sverige, att vår sköldkörtel är kritisk när det gäller vårt välmående. Lite Levaxin, sedan är allt bra.!?!?!?!.
Jag kan nästan säga att det är kriminellt att behandla människan på det viset. Endel mår toppen på Levaxin och endel mår toppen av att operera bort sin sköldkörtel. Men vi är många, på tok för många som lider alldeles för länge. På så många plan, bara för att läkarna inte vill se sanningen.

Kampen med sjukvården är ett minne blott. Jag tog min hälsa i mina egna händer, läste, grottade ner mig, samlade lite kraft för varje del som föll på sin plats. Ett steg fram och två steg bak. I ömsom hopp, ömsom förtvivlan tog jag mig sakta men säkert tillbaks till ett liv i värdighet. Ett liv med skratt, kraft, ork, dans, glädje och kärlek igen.

Men gudarna ska veta att det varit en lång resa. Idag är jag glad, känner ödmjukhet inför mig själv och allt jag gjort. Känner ödmjukhet inför livet. Tacksamhet för alla i min närhet. Tacksamhet för min kropp.

Jag är inte samma person som blev ”sjuk” 2005. Vilket är både vackert och sorgset på samma gång tror jag.

Varmt Välkommen

Du är välkommen att följa min resa tillbaks genom min blogg här. Att skriva har jag alltid tyckt om. Det finns med säkerhet skrivfel här och där. Det får du ta, låt flödet vara som det är och häng med i all enkelhet. Plocka det från min resa som kan stötta din kropp och ditt liv.

Jag kallar denna serie för ”The inner journey of thyroid health” och du kommer att se varför under resans gång.

Varmt Välkommen,
kravlöst med hopp & glädje precis så som Du Är!

Johanne