Hjärnträning – nervsystems reglering

HJÄRNTRÄNING VAD ÄR DET?

Denna del av min resa är sååå spännande. Jag har praktiserat Kundaliniyoga sedan många år. Och det har stöttat min kropp och själ så mycket. Ett vackert uppvaknande ur en dvala. Kundaliniyoga är ett underbart verktyg för att ”rensa i röran” både fysiskt och emotionellt. Vårt chakra system är underbart att ha som grund för det terapeutiska arbetet.

När vi reser i en läkningsprocess, så skalar vi av lager för lager. Vi kan inte komma in till kärnan direkt. Det går liksom inte. För varje lager som skalas av, så kommer vi närmre och närmre vår kärna. Vår sanning. Vårt lugn och vår balans.

Jag är nyfiken av mig och ger mig liksom inte. Jag vet idag att jag har kraften att må bra. Alltså rättare sagt, jag är den ända som kan få mig själv att må bra. Mitt liv är i mina händer. Jag väljer varje dag. Jag väljer hur jag vill leva min dag.
Känns det läskigt eller som en frihet att läsa det?
Smaka på den lite. För det är en del av resan. Att ta eget ansvar.

Man kan vara sur, sårad och väldigt besviken på sin läkare, på systemet, på samhället. På nära och kära och så vidare. Men oavsett vad, så har du makten över ditt liv. Och ingen annan människa i hela världen kommer kunna ”rädda” dig.

När detta ljus gick upp för mig, så tog jag steget ut ur offer rollen och klev in i min egen kraft. Det gjordes inte över en natt eller under en meditation. Nej. Det var en process det också. Att erkänna att jag faktiskt lagt mitt liv i andras händer. Att jag ville att läkaren skulle hjälpa mig. Medicinen. Ja maten också för den delen, när jag började lära mig om kosten.

Men jag förstod mer och mer att makten är min och det blev en enorm frihet. Jag läser, praktiserar och lär mig nytt hela tiden. Skalar av lager efter lager och vet att jag kommer fortsätta att göra detta tills jordelivets slut. Men nu gör jag det utifrån min egen vilja och inte i en offerroll som vill att andra ska hjälpa mig att skala bananen. 

Att ta ansvar och släppa offerrollen är som sagt en enorm frihet, men det betyder inte att man inte ska be om stöd och hjälp under resans gång. Nej, det betyder att man själv bär ansvar för hur man mår och man läker med säkerhet bättre, om man tar stöd och hjälp av andra. De som gått före och de som vet vad man arbetar med. För enligt mig, är den absolut bästa terapeuten den som gjort resan själv. Som verkligen vet vad resan innebär.

Min känsla av det egna ansvaret är,
FRIHET – STYRKA – TILLIT – INRE KRAFT

Steget efter kostförändring, kundaliniyoga & meditation och rening av kroppen och en hel del livsstilsförändringar var att träna om min hjärna. Träna om banorna i min hjärna som signalerar till mig kropp. Häng med här, så ska jag förklara vad jag menar.

Jag trillade över hjärnträning och grottade ner mig i det limbiska systemet. Hjärnträning är ett sätt att träna om sin hjärna. Jag kan bara säga WOW. Detta var nästan lite magiskt att skåda och känna. Min kropp och själ reagerade relativt snabbt på denna träning. Men den kräver sin tid varje dag under en längre period.

Jag bara älskar att läsa om och lära mig om hjärnan. Hur kemin i hjärnan påverkar vår kropp. Däribland vår stresskänsliga sköldkörtel. Det limbiska systemet är den del av hjärnan som talar till kroppen om vi är i fara. Sedan signalerar denna delen till HPA-axeln som sedan signalerar till binjurarna att frisätta kortisol.

Det limbiska systemet består främst av amygdala, hippocampus och hypotalamus. Hpa-axeln består av hypotalamus, hypofysen, binjurarna. Alltså samma del av hjärnan tillhör två olika system.

Hjärnträning är egentligen ett sätt att jobba med nervsystemsreglering och neuroplasticitetsträning. Neuroplasticitet betyder att vår hjärna är formbar. Vi vet alltså idag genom forskning att vår hjärna går att forma om. Det har vi inte tidigare vetat. Vi kan skapa nya banor i vår hjärna. Det är precis vad vi gör när vi pratar om hjärnträning.

Någon kan tycka detta låter flummigt eller overkligt. Helt ok! Men det ända sättet att veta är att prova, eller hur?

Jag var den där som verkligen hade provat ALLT. Hela paketet av hälsoverktygslådan. Vi kan den alla va?

Kost, sömn, rena vår kropp från gifter, yoga & meditation, akupunktur, osteopat, massage, lymfmassage, örter, yes you name it!

Jag mådde absolut bättre av att ändra min kost, jag mådde också bättre av att rena min kropp från gifter, att ta mina örter och naturligtvis att praktisera yoga & meditation. De bitarna ser jag som självklara i min resa och mycket värdefulla. MEN, har man ett nervsystem likt mitt, så behöver vi gå genom nerverna och skapa lugn & ro och trygghet först. För att sedan kunna tillgodose sig med allt det andra arbetet. När kroppen är i ett konstant fäkta & fly tillstånd, ja då spelar det inte så jättestor roll vad man äter. Eller när man renar kroppen från gifter eller tar nya kosttillskott kan kroppen till och med reagera med stress för att nervsystemet är överaktivt, vilket kan resultera i att man mår sämre istället för bättre. Just för kroppen tror ändå att man är i fara, och gör precis som den skulle gjort om man var i en farlig situation.

Vår hjärna är formbar, det vet vi som sagt nu. De banor vi skapat i vår hjärna har också satt sig i våran kropp. Nu pratar jag till er som har en kropp som fastnat i detta, fäkta & fly tillstånd. Jag menar inte att detta är svaret på allt. Men faktiskt kan jag säga att det är helt otroligt vad detta arbete ”creates magic in our bodies”

Fakta om vår hjärna, vårt limbiska system & HPA-axeln

Vårt Limbiska system och HPA-axeln (hypotalamus-hypofys-adrenal-axeln) är två viktiga komponenter i kroppens stressrespons och är nära sammanlänkade för att reglera och svara på stressfaktorer.
Det limbiska systemet är en komplex grupp av strukturer i hjärnan som är involverade i emotionell bearbetning, minne och motivation. Några av de viktigaste delarna av det limbiska systemet är amygdala, hippocampus och hypotalamus. Dessa strukturer samarbetar för att utvärdera och svara på emotionell stimuli, de bidrar till att reglera autonoma funktioner som hjärtfrekvens, andning och hormonell reglering.

Vid någon form av stress (jag ska skriva mer om vilken sorts stress senare) arbetar vårt limbiska system och HPA-axeln såhär;

Limbiska systemet.
Amygdala är den delen av vår hjärna som snappar upp en stressig eller farlig situation, amygdala skickar sedan signaler till hypotalamus, som svarar genom att frisätta CRH (en sorts hormon) vilket i sin tur aktiverar HPA-axeln.

HPA-axeln.

Så här aktiveras HPA-axeln. ACTH (också ett hormon) från hypofysen stimulerar binjurarna att frisätta kortisol och andra stressrelaterade hormoner.

Kortisolet har flera effekter, det ökar blodsockernivåerna för att ge mer energi, undertrycker immunsystemet temporärt och har antiinflammatoriska egenskaper. Det här hjälper kroppen att svara på den upplevda stressen. 

Däremot vid långvarig eller kronisk stress kan HPA-axeln påverkas på flera sätt;

  • Vid överaktivering, vilket kan ske vid långvarig stress blir HPA-axeln överaktiverad. Vilket leder till överproduktion av kortisol. Det kan ge resultat som minskad immunfunktion, sömnstörningar och metabola förändringar.
  • Negativ feedbacksreglering, det kan också ske vid kronisk stress. HPA-axeln regleras normalt sett genom negativ feedbacksmekanism. Det vill säga höga nivåer av kortisol ska signalera att stoppa ytterligare produktion. Vid kronisk stress kan denna negativa feedbackmekanism bli nedsatt, vilket kan leda till fortsatt överproduktion av kortisol.
  • Ökad känslighet, detta kan ske vid upprepande stresshändelser. Då kan HPA-axeln bli överkänslig, vilket innebär att den kan reagera starkare än nödvändigt på mindre stressorer.

Långsiktig överaktivering av HPA-axeln och överproduktion av kortisol har kopplats till en rad hälsoproblem. Däribland mentala hälsoproblem, sömnstörningar, metabola störningar och nedsatt immunförsvar.

Vi vet ju nu också att HPA-axeln styrs från det limbiska systemet och dess signaler. Amygdala som har första reaktion vid stress, hypotalamus som signalerar vidare till kroppen och hippocampus som är vår minnesbank.

Det finns en nära koppling mellan det limbiska systemet och sköldkörteln. Kommunikationen mellan dessa två system spelar roll i regleringen av hormonell funktion och stress respons.

Här är några sätt på hur det limbiska systemet kan påverka sköldkörteln;

1. När det limbiska systemet uppfattar en stressor, skickar det signaler till hypotalamus, som i sin tur aktiverar HPA-axeln. Då frisätts som vi vet sedan tidigare CRH från hypotalamus och ACTH från hypofysen. Denna aktivering kan påverka sköldkörteln indirekt genom att påverka dess funktion. Vi vet också att TSH (ett hormon som alltid mäts vid misstanke av sköldkörtel obalans) produceras i hypofysen och inte i sköldkörteln.

2. Vid stress kan nivåerna av sköldkörtelhormonet T3 öka genom en ökad omvandling av T4.
(T4 är tyroxin, de primära sköldkörtelhormon som sköldkörteln producerar i större mängder som sedan omvandlas till T3, trijodtyronin) Detta är endel av kroppens anpassning till stress och syftar till att öka metabolismen och energin, för att hantera pågående stressfaktor.

3. Det limbiska systemet kan även påverka känsligheten hos sköldkörtelreceptorer i målorgan och vävnader. Stressresponsen kan leda till förändringar i hur cellerna svarar på sköldkörtelhormonerna, vilket i sin tur kan påverka metabolismen och energihanteringen.

4. Stress har kopplats till autoimmuna sjukdomar, inklusive sköldkörtelrelaterade autoimmuna tillstånd som Hashimotos sjukdom och Graves sjukdom. Det limbiska systemets roll i immunreglering och dess påverkan på sköldkörtelvävnaden kan bidra till dessa autoimmuna processer.

En välreglerad och hälsosam stressrespons är avgörande för att stödja en optimal sköldkörtelfunktion.

Vad är då stress?

Stress är väl vår tids ”sjukdom” det som så många av oss jobbar/kämpar med. Men vad är egentligen stress? Vad ser kroppen som stress? När reagerar kroppen så kroppens stressrespons blir överaktiv?

Vi har den klassiska stressen, utbrändheten. Då vi har för mycket på arbetet. Men är det egentligen där det felas? Ja det kan felas där, om man är tungt belastad på arbetet. Men det går oftast med ”relativt” enkla medel att kunna komma tillbaks till sitt arbete. Om man får stöd från arbetet och andra mindre påfrestande uppgifter, efter en periods vila.

Men den där utmattningsdepressionen da, vad är det?

Då har kroppen utsatts från stress i en längre period och det är sällan bara en orsak till denna stress utmattning som också ofta följs av depression. Då brukar man ha varit i stress från både arbete och familje situationer. Eller eget mentalt dåligt mående. När livet liksom inte går ihop och det finns en grundolycka i kropp & själ. När det känns som om man inte räcker till någonstans. När vi inte tittar på det som ligger under ytan, kan det lätt bli överväldigande och livet leder till en utmattningsdepression. Vilket många gånger är väldigt tufft och paralyserande för de flesta. Med stor respekt behöver både vår kropp & själ få vila.

Vi kan komma i stress på grund av en sjukdom, rädsla för sjukdom. Barndomstrauman, skilsmässa, att förlora en anhörig, destruktiva relationer, beroenden, medberoenden och annat. Men kroppen kan också komma i stress när vi utsätts för virus, vaccin, sjukdom, cancerbehandling, att leva i eller vara utsatt för mögel, eller gifter. Stress är alltså brett och väldigt individuellt.

Vi föds också med olika nervsystem. Vi är olika känsliga och vi tar in omgivningen på olika sätt. Vilket gör att stress kan drabba en person men inte en annan, även om man utsätts för liknande saker.

Kemin i hjärnan

Hjärnans kemiska processer. När vi är stressade, sorgsna, arga och rädda så ”föder” vi en del av hjärnans kemiska process och när vi är glada, trygga, känner oss starka och njuter så ”föder” vi en annan kemisk process i vår hjärna. Det är här vi själva kan hjälpa vårt nervsystem att ”läka” genom att hjälpa den goda kemin att öka och den kemin som skickas ut vid stress att minska.

Så hur tänker jag här?

Jo låt oss kalla den goda kemin för DOSE – kemi. Den består av

Dopamin
Oxytosin
Serotonin
Endorfiner

Vi kallar kemin som vi inte vill ha för mycket av för KAN – kemi och den består av

Kortisol
Adrenalin
Noradrenalin

Vi behöver KAN kemin, annars kommer vi inte att ta oss för att göra någonting och som vi vet är kortisol viktigt men vi vill inte ha för mycket. Däremot DOSE kemin, den är gossig för kroppen, när vi ”föder” den goda kemin, så signalerar vi till våran kropp (som är o konstant stress) att det är tryggt. Det är lugnt och det är inte längre någon fara.

Från listan ovan av vad som är stress. Vad kroppen reagerar på som stress, så brukar det vara flera olika delar som gör att kroppen så kallat fastnar i ett fäkta och fly tillstånd. Kroppen är alltså i konstant stress. Det skapar en obalans i våran kropp och kan som sagt ge en rad olika mentala och fysiska obalanser.

Genom att träna om banorna i vår hjärna, som vi vet är plastisk=formbar. Så kan vi också börja träna om vårt tillstånd i kroppen. Vår kropp är så fantastisk och den är också så mottaglig för välmående, trygghet och njutning.

Varje gång vi tänker och känner rädsla eller negativitet så föder vi KAN kemin. På samma sätt så föder vi DOSE kemin varje gång vi tänker positivt och känner glädje, njutning och trygghet. Vi kan alltså själva hjälpa vårt nervsystem att regleras. Är inte det underbart?

Jag vill säga att detta är en väg. Ni som följt mig vet att jag alltid säger att det finns många vägar som leder till Rom. Alltså det finns inte ett sätt att läka på. Men jag kan ändå säga att genom att träna om hjärnan, dansar kropp & själ av lycka. Den får slappna av in på djupet. Vi lär oss ett nytt sätt, eller kanske minns det friska livet. Dock är det en sak att nämna med detta sätt att hjälpa sitt nervsystem. Det krävs tid, engagemang och tillit. Repetition och dagligt träning, för att få en förändring. Det är absolut ingen qiuck fix eller något du gör ibland. För att lära om och träna om, behövs daglig repetition.

Så hur tränar jag om min hjärna och jobbar med nervsystemsreglering?

Jag arbetar som terapeut och coach för dig som har en obalans i sköldkörteln, men också för dig som vill komma tillbaks till livet, efter kanske en tuff tid. Sjukdom, mist en anhörig, medberoende problematik, depression, önskar komma ur offerrollen, eller för dig som önskar ha någon att prata med. Jag är yogalärare, coach och samtalsterapeut. I mitt arbete som terapeut använder jag mig bland annat av verktyget, hjärnträning. Min verktygslåda är stor och jag individanpassar alltid hur vi jobbar tillsammans. 

Om hjärnträning känns spännande, som det kan vara något för dig, om du provat allt men mår ändå inte helt 100? 

Då finns jag som din coach påvägen. Vi pratar igenom vad du önskar och lägger sedan upp en varsam och snäll plan som passar dig och ditt liv.

Hjärnträning är något vi går igenom tillsammans. Men nu har du grunderna till vad som sker i kroppen och hur vi kan påverkas av att vår hjärna har fastnat i ett fäkta och fly tillstånd. 

Ett konstant stresspåslag. 

Här kommer lite tips om vad du kan göra för att börja läka
hjärnan & ditt nervsystem

  • Bli medveten om dina tankar och dina känslor
  • Bli medveten om när du känner stress och hur stressen påverkar dina symptom
  • Fokosera på något annat än symptom, prova något nytt eller bjud in nya rutiner i din vardag
  • Sluta följa allt på internet, all social media som skapar stress eller negativa känslor. Alla sjukdomsgrupper och nyheter som triggar stress eller negativitet i dig
  • Begränsa också dig själv i hur mycket du pratar om, tänker på och läser om sjukdomar och symptom
  • Undvik allt som höjer adrenalinet i kroppen. Allt som skapar rädslor och/eller stress. Alltså konsumera hellre glädje och njutning än skräck och dramatik
  • Naturligt solljus dagligen (vara ute när det är molnigt ger också hjärnan och nervsystemet lugn & ro) helst morgon solen, morgonljuset
  • Mat som skapar lugn och trygghet. Ren mat utan tillsatser eller hormoner som stressar kroppens naturliga rytm
  • Var i naturen så mycket du kan. Känn och se, lukta och var i närvaro
  • Dansa, skratta och le. Fuldansa själv, le så fort du kan och skratta till exempel till skrattyoga
  • Att lära sig något nytt främjar hjärnans plasticitet. Lär dig att spela gitarr, eller skriva med vänster hand (om du är högerhänt) lär dig sjunga, steppa, en ny hobby. Ja du förstår säkert
  • Visualisera lugn och ro, glädje och trygghet så ofta du kan
  • Andas djupt och lugnt. Det så kallade yogiska andetaget hela vägen ner till magen. Här aktiverar vi den parasympatiska delen av nervsystemet
  • Prioritera ditt eget välmående och väga säga nej till det som inte främjar din hälsa och våga säga ja till livet
  • Ligg på en spikmatta dagligen
  • Gör saker som du mår bra av. Vi främjar DOSE kemin när vi gör saker där vi känner njutning, glädje, frihet och trygghet
  • Jorda dig genom att gå barfota i fräset, på sanden, på berget. Bada i havet eller sjön
  • Umgås med människor där man känner sig fullt trygg och välmående. Skratt och lek

Hänger du med?

Genom att njuta och aktivt träna om våra tankar, våran vardag och vad vi gör. Så kan vi hjälpa vårt nervsystem att läka. Tala om för våran kropp att det inte är någon fara. Men detta kräver som jag tidigare nämnt daglig träning och repetition. Minst 60 minuter/dag. Det är alltså en aktiv ny timme/dag som du ska träna om dina tankar. Det är när man aktivt dagligen tränar och är medveten, som hjärnan kan bygga nya banor och tränas om på riktigt.

Vill du veta mer och är beredd att göra en riktig förändring?

Maila mig till; johanne@skoldkortelcoachen.se
eller
info@yogalifemalmo.se

Mer om yoga och hälsa finns på
www.yogalifemalmo.se
och
www.skoldkortelcoachen.se

Du är värd att må verkligt bra och det finns en väg ut. Kan jag så kan du!

Med kärlek & hälsa
Johanne 

DOSE och KAN kemin har jag tagit från hjärnträningsprogram som DNRS och Gupta programmen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *